SAN FRANCISCO - Napriek mnohým tvrdí opak, ochrana osobných údajov je sotva mŕtva - aspoň nie pre tvorcov webových prehliadačov. Dôležitým faktorom je formovanie toho, ako môžu prehľadávače lepšie chrániť súkromie používateľov ako súťažia v nasledujúcom desaťročí, ale ukázalo sa, že sa nemôžu celkom dohodnúť, ako to urobiť.

Čo debata v utorok ráno (Jan. 28) medzi zástupcami prehliadačov Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox a Statočný na konferencii Enigma tu chýbala vrhaná zelenina alebo päste, viac ako vynahradené jasnými a odlišnými prístupmi k tomu, ako každý prehliadač chráni súkromie svojich používateľov.

Nielen predajcovia berú súkromie vážne. Po pondelkových obvineniach, že dodávateľom antivírusov bol Avast zhromažďovanie a predaj údajov o prehliadaní používateľov bez povolenia (Avast skutočne požiadal o povolenie) Sen. Mark Warner (D-Virginia) sa dostal do Federálnej obchodnej komisie (FTC) za to, že zjavne neurobila dosť na ochranu spotrebiteľov.

„Žiadny spotrebiteľ by reálne nemal tušenie, že jeho antivírusový softvér môže predávať údaje o prehliadaní - a ešte citlivejšie informácie, ako napríklad pohyb myši - rade tretích strán, “uviedol Warner pre Vice a PC Časopis. „Je čoraz jasnejšie, že FTC nedržala krok s tým, ako fungujú tieto trhy s dátami, a zdá sa, že nie je ochotná na to využívať svoje úrady. Kongres si nemôže dovoliť tieto problémy dlhšie ignorovať. ““

  • Mozilla berie úplne nové súkromie do vlastných rúk Firefox VPN

Dobrá správa, zatiaľ

Je takmer nemožné, aby dodávatelia prehľadávačov zastavili sledovanie doplnkom alebo rozšírením po tom, čo to používateľ urobil nainštaloval, existujú však ďalšie možnosti ochrany osobných údajov a inovácie, ktoré už predajcovia prehliadačov úspešne používajú implementovaná.

Nútiť webové stránky, aby predvolene používali bezpečné šifrovanie HTTPS, a znížiť ich úroveň vo výsledkoch vyhľadávania, ak to tak nebolo, bol viacročný projekt Google, ktorý podporuje lepšie štandardizované súkromie na webe.

Rovnako aj väčšina moderných prehľadávačov podnikla kroky na zníženie alebo elimináciu odtlačkov prstov, čo je prax kombinácie zreteľných znakov, ako napríklad User Agent prehliadača, sledovanie súborov cookie a Sledovanie HTML5 na identifikáciu používateľov na internete.

Teraz prichádza tá ťažšia časť - udržiavanie reklám pri živote

Riešenie ďalších problémov v oblasti ochrany súkromia, vrátane ochrany prenášaných údajov, blokovania sledovacích zariadení a povoľovania rozšírení, ktoré zvyšujú súkromie, sa ukázalo ako závažnejšia požiadavka.

Nie je to len preto, že každý predajca má odlišný prístup k prezentovaniu nastavení ochrany súkromia používateľa, ale aj preto, že jedným z hlavných vplyvov na dizajn a vývoj prehliadača sú inzerenti.

Grafické reklamy zohrávajú veľkú úlohu pri udržiavaní komerčných webových stránok v podnikaní a reklamné siete často vyžadujú viac údajov používateľa, aby sa mohli zobrazovať (čiastočne) lepšie zacielené reklamy. Inzerenti vyťažia maximum zo slabej ochrany súkromia - na včerajšom paneli však neboli zastúpení.

Namiesto toho boli v miestnosti slonom, keď bol dôveryhodným riaditeľom prehliadača Chrome Justin Schuh a bezpečnostné inžinierstvo, načrtol rozdiel medzi tým, čo inzerenti chcú a čo inzerenti potreba.

„Inzerenti skutočne nepotrebujú vaše údaje,“ uviedol Schuh. „Chcú len efektívne speňažiť.“ 

Verí, že inzerenti môžu naďalej efektívne zacieľovať na používateľov prehliadačov a merať účinnosť reklamy prostredníctvom navrhovaného súboru nových webových štandardov chrániacich súkromie, ktoré sa nazývajú Sandbox ochrany osobných údajov v prehliadači Chrome, ktoré Google minulý rok oznámil, bude nahradiť sledovacie súbory cookie v roku 2022.

Aj keď na pódiu neboli žiadni zástupcovia reklamy, v publiku bol aspoň jeden. Gabriel DeWitt, viceprezident pre oblasť produktov a technológií v reklamnej sieti Index Exchange, spochybnil tvrdenie, že inzerentom nezáleží na ochrane osobných údajov.

„Ako môže reklamný priemysel s vami spolupracovať, aby sa vyhli problémom s GDPR a trochu s CCPA?“ spýtal sa s odvolaním sa na nedávno prijaté nariadenia Európskej únie a Kalifornie o ochrane súkromia online. „Zmena prebehla rýchlo a cítime sa trochu mimo hry. Staráme sa tiež o súkromie používateľov. ““

Vytvorte si vlastné rozšírenia

Hlavný inžinier Firefoxu Tanvi Vyas súhlasil s obavami Schuha z reklamy, ale uviedol, že Mozilla podporila iný prístup.

Firefox teraz blokuje sledovacie súbory cookie, ale tiež vyvinul svoje vlastné doplnky na ochranu súkromia vpred, ako napr Kontajner na Facebooku, opevnená záhrada, ktorá bráni spoločnosti Facebook vidieť vašu aktivitu na iných webových stránkach. (Samotný Facebook včera umožnil všetkým používateľom na celom svete začať používať Internet Nástroj aktivity mimo Facebooku, ktorý je určený na to isté.)

„Safari, Firefox, Brave, Edge majú v predvolenom nastavení ochranu sledovania,“ uviedol Vyas. „Od prehliadača Chrome sa odlišujeme tým, že nechceme zachovať existujúci model.“ 

Zametajúc popcornovú stopu

The novo prestavaný Microsoft Edge, ktorá teraz zdieľa rovnaký základ otvoreného zdroja Chromium ako Chrome a Brave, má stanovené ciele ochrany súkromia Eric Lawrence, produktový manažér Edge, komplikuje širokú škálu potrieb z jeho rozmanitej užívateľskej základne.

Za týmto účelom uviedol, že Edge čoskoro podporí odstránenie (alebo zmenu) odkazov na webové stránky (sic), aby webové stránky nevideli, kde ste boli, skôr ako ste pristáli na ich stránkach.

„Na jednoduchosti záleží,“ povedal Lawrence. „Na kompatibilite záleží. Ak poskytujeme vynikajúce súkromie, ale nie sme kompatibilní s webom, ľudia si vyberú iný prehliadač alebo vypnú funkcie ochrany súkromia. “

Beriem náznaky z Cupertina

Spoločnosť Apple do panelu neposlala zástupcu Safari, jeho odtlačky prstov však boli prítomné.

Yan Zhu, hlavný dôstojník informačnej bezpečnosti Brave, uviedol, že pri rozhodovaní o dizajne ochrany súkromia sa Brave často bude pozerať na to, čo Safari nedávno zmenilo. Ak tieto zmeny nebudú pre používateľov Apple poškodené, potom Brave zváži implementáciu aj týchto zmien.

„Odvážny je menší a má viac zameraný na súkromie, takže vďaka tomu môžeme byť oveľa experimentálnejší a agresívnejší v tom, čo ponúkame ľuďom,“ uviedol Zhu.

„Najzásadnejším rozdielom je, že máme alternatívny model výnosov, alternatívu k sledovanie založené na reklame na webe, “uviedol Zhu v súvislosti s Braveovou vlastnou ochranou súkromia založenou na mikroplatbách. reklamná sieť. „Môžeme odmietnuť celú predstavu, že webové stránky vás musia sledovať, nech ste kdekoľvek.“

  • 15 najlepších rozšírení ochrany osobných údajov prehliadača Google Chrome
  • Vďaka najnovšej funkcii prehliadača Firefox sa z prehliadača Chrome stanem
  • The najlepší antivírus softvér