Det tippas inte som en av de viktigaste funktionerna i iOS 11, men Apples nyligen släppta mobila operativsystem ger dig mer kontroll över hur du delar din platsinformation med apptillverkare. Och Uber kan vara en stor anledning till varför.

Upphovsman: Anutr Yossundara / Shutterstock
(Bildkredit: Anutr Yossundara / Shutterstock)

Uber orsakade lite uppståndelse i slutet av förra året när en uppdatering av sin rittdelningsapp såg ut samla in platsinformation även när Uber-appen inte användes. Den uppdateringen tog bort alternativet While Using the App för insamling av platsdata, vilket i huvudsak tvingar användare att antingen ge Ubers app tillstånd att alltid spåra plats eller inaktivera platsspårning helt. Vid den tidpunkten hävdade Uber att detta tillvägagångssätt gjordes för att förbättra ryttarupplevelsen.

MER: iOS 11-recension: Din iPhone blev precis mer kraftfull

Av en tillfällighet eller inte indikerade Apple att de ändrade sitt tillvägagångssätt för platsbehörigheter när de förhandsgranskade iOS 11 vid juni månadens Worldwide Developer Conference. Från och med iOS 11 måste appar ha alternativet While Using the App om de vill samla in platsinformation.

Apple föreslog också starkt att apptillverkare "begär endast när det är i bruk när det är möjligt."
Med iOS 11 anländer denna vecka, iPhone-användare har sin första chans att se den här funktionen i aktion. Det verkar fungera som Apple lovat.

Jag laddade ner Uber-appen till min iOS 11-drivna telefon. När jag startade appen dykt upp ett tillstånd som frågade om jag skulle låta Uber spåra min plats när jag använde appen och lovade att sluta spåra mina data när min Uber-resa slutade. Bara för att bekräfta kontrollerade jag behörigheterna i Uber-appen, och alternativet While Using the App var det valda.

Det alternativet dök upp igen i den senaste uppdateringen av Ubers iOS-app - version 3.261.4 - som landade i App Store igår (Sept. 20). Uppdateringens beskrivning bekräftar att du kan välja mellan "Alltid", "Aldrig" och "Medan du använder appen" för platsinformation - som Apple nu ger mandat för iOS 11.
Vill du kontrollera hur mycket platsinformation du delar med Uber? Det är enkelt att göra det direkt från appen.

1. Knacka på de tre vertikala staplarna längst upp till vänster på skärmen. På den efterföljande menyn, tryck på Inställningar.

2. Bläddra ner och tryck på Sekretessinställningar.

3. Välj plats.

4. Välj hur ofta du vill att Uber ska få åtkomst till din platsinformation. Medan du använder appen är det solida valet.

  • Hur man stänger av platstjänster på iOS
  • De bästa iOS-apparna du inte använder (men borde vara)
  • iPhone 8 och 8 Plus Review

Få omedelbar tillgång till senaste nyheterna, de hetaste recensionerna, bra erbjudanden och hjälpsamma tips.

Tack för att du registrerade dig i Toms guide. Du kommer att få ett verifieringsmeddelande inom kort.

Det var ett problem. Uppdatera sidan och försök igen.

Ingen spam, vi lovar. Du kan när som helst avsluta prenumerationen så delar vi aldrig dina uppgifter utan ditt tillstånd.