[UPPDATERAD med nyheter om att Sony har åtgärdat problemet.]

Om du spelar ett spel just nu på din PlayStation 4 - eller snart kommer att släppa allt - och se till att ingen utom dina vänner kan meddela dig privat.

Upphovsman: Charnsitr / Shutterstock
(Bildkredit: Charnsitr / Shutterstock)

Spelare på Reddit och på andra håll klagar över ett nyligen upptäckt fel som kraschar Playstation 4 och förvandlar det effektivt till en tegelsten om du inte fabriksåterställer konsolen. Problemet kommer i form av ett specialtecken som, när det skickas till dig i ett privat meddelande, omedelbart får konsolen att krascha och att du har ett stort problem på dina händer.

Spelare i Reddit och PlayStation-forum sa att de ofta har upplevt det under onlinespel. De kommer att spela i ett lag med vänner och sedan får de ett meddelande från någon i motståndarlaget. Flytten verkar vara ett försök för vissa lag att dra fördel över andra.

Enligt rapporterna, som tidigare citerades av HotHardware, sa vissa att den enda lösningen på problemet var att fabriksåterställa konsolen. Andra sa dock att de kunde återuppliva sina konsoler genom att ladda ner gratis PlayStation 4-chattappen på sina iOS- eller Android-baserade enheter och sedan radera det kränkande meddelandet där. När de försökte starta upp sin konsol skulle det fungera igen.

MER: Det är officiellt: Nästa PlayStation kommer

Men enligt rapporter, när de valde det alternativet, behövde de fortfarande bygga om sin konsoldatabas. För att göra det behövde de starta PlayStation 4 i säkert läge och välja att bygga om databasen. Den processen kan vara noggrant lång - och irriterande om du hoppades på det fånga några rundor i Black Ops 'Blackout-läge.

Om du väljer att fabriksåterställa din konsol kommer allt att börja om från början, vilket återigen inte är perfekt.

Hur du ändrar dina meddelandeinställningar

För sin del har Sony inte sagt vad som händer och när det kommer att utfärda en fix. Under tiden vill du ändra dina meddelandeinställningar för att hindra människor från att skicka dig innehåll som kommer att blockera din konsol.

För att göra det, gå till din PlayStation 4 inställningsmenyn och välj Account Management. Välj sedan Sekretessinställningar och sedan Personlig information | Meddelanden. Där ser du ett alternativ för Meddelanden, där du kan dike så att någon kan skicka meddelanden till dig och ändra den till "Endast vänner" eller "Ingen." Om dina vänner är pranksters, gå dock med senare.

Om du är borta från din PS4 och inte vill vänta kan du göra denna ändring på distans. Ladda bara ner PlayStation-appen (tillgänglig från iOS app store och Google Play), logga in, tryck på PS-knappen, tryck på inställningar (i översta raden, bläddra till till höger), tryck på Sekretessinställningar, tryck på Personlig information | Meddelanden, logga in igen, tryck på knappen Redigera bredvid Meddelanden och välj Endast vänner eller Nej Ett. Tryck sedan på Spara så är du klar!

UPPDATERING: Sony Fråga PlayStation UK Twitter-konto sa måndag (okt. 15) att frågan hade rättats.

  • 18 tips som alla PS4-ägare borde veta
  • PS4 vs. Xbox One: Vilken konsol passar dig?
  • Bästa PS4-spel 2018

Få omedelbar tillgång till senaste nyheterna, de hetaste recensionerna, bra erbjudanden och hjälpsamma tips.

Tack för att du registrerade dig i Toms guide. Du kommer att få ett verifieringsmeddelande inom kort.

Det var ett problem. Uppdatera sidan och försök igen.

Ingen spam, vi lovar. Du kan när som helst avsluta prenumerationen så delar vi aldrig dina uppgifter utan ditt tillstånd.