Låt oss inse det: Inte allas YouTube-historia är smickrande.

Visst, kanske du är en av de försiktiga få som kommer ihåg att öppna en inkognitoflik varje gång du drar upp en furry cosplay-vlog, roliga klipp från en upphovsrättsskyddad TV-show eller en gammal Jonas Brothers-musik video.

Men om du är som de flesta av oss och vill se till att dina konstiga strömmande vanor är dolda för barn eller makar som kan dela din dator, oroa dig inte. Det är väldigt enkelt att rensa din YouTube-historik. Du kan också vila i lugn och veta att din webbinformation inte sitter på Googles servrar, mogen för nyfikna ögon.

Kan YouTube-historik spåras?

Ja. Allt du har sökt efter eller tittat på på YouTube ingår i din YouTube-historik, förutsatt att du inte använder inkognitoflikar eller en privat webbläsare. Du kan se den här historiken när som helst genom att klicka på knappen "Historik" på YouTube-hemsidan. Detta är inte unikt för YouTube; Google håller reda på det mesta av den surfning du gör när du är inloggad på ditt Google-konto.

MER: Så här aktiverar du YouTubes dolda mörka läge

Det finns många anledningar till att det kan vara användbart för YouTube att lagra din historik. Du kan till exempel gå igenom och snabbt se på videor som du har sett nyligen om du har problem med att hitta dem. YouTube rekommenderar också videor och sökförslag baserat på vad du tidigare har sett.

Kan andra YouTubers se din historik?

Oroa dig inte: Andra YouTubers kan inte se din historik och inte heller användare på någon annan Google-plattform.

Det betyder dock inte att du surfar helt privat. Om du använder en delad dator eller en enhet som andra kan låna, var medveten om att andra kommer att kunna sköta igenom din historia. Dessutom kommer andra användare att få video- och sökrekommendationer baserat på din historik. Så om du har tittat på något funky nyligen kan de få funky rekommendationer.

MER: Avblockera regionbegränsat innehåll med det bästa YouTube VPN

Att rensa din YouTube-historik hindrar dessa rekommendationer från att dyka upp på YouTube och förhindrar att snoops ser det. Det tar dock inte bort din historik från ditt Google-konto helt. (Mer om det senare).

I YouTube-appen:

1. Tryck på din profilikon längst upp till höger. Välj Inställningar.

2. Tryck på Rensa sökhistorik eller Rensa visningshistorik under Historia och sekretess.

I en mobil webbläsare:

1. Tryck på din profilikon längst upp till höger.

2. Gå till historia.

3. Tryck på Rensa all sökhistorik eller Rensa hela visningshistoriken.

På en dator:

1. Från YouTube-hemsidan, gå till menyn till vänster på skärmen och klicka på Historik.

2. Välj Sökhistorik eller Titta på historik från menyn till höger. Klicka på Rensa all sökhistorik.

Kan du återställa borttagen YouTube-historik?

Inte riktigt. Men om du raderade ett surfobjekt av misstag och vill se det finns det ett sätt att göra det. Två försiktighetsåtgärder: Du måste ha bläddrat i Chrome medan du tittade på objektet och du måste vara inloggad på ditt Google-konto.

Du måste öppna dina Google-kontoinställningar. Därifrån trycker du på Personlig information och sekretess och bläddrar ner till Min aktivitet. Här ser du en lista över allt du har gjort när du är inloggad på ditt Google-konto: besöker Facebook, redigerar ett Google-dokument, bingar på Hulu och allt annat. Även om du har rensat din YouTube-historik listas sökningar du har gjort och videor du har sett här.

Om du vill att Google ska sluta samla dessa, gå tillbaka till Personlig information och sekretess och bläddra upp till Aktivitetskontroller. Här kan du stänga av all spårning, inklusive webb- och appaktivitet, YouTube-historik och röstförfrågningar.
Kredit: Toms guide

Få omedelbar tillgång till nyheter, de hetaste recensionerna, bra erbjudanden och hjälpsamma tips.

Tack för att du registrerade dig i Toms guide. Du kommer att få ett verifieringsmeddelande inom kort.

Det var ett problem. Uppdatera sidan och försök igen.

Ingen skräppost, vi lovar. Du kan när som helst avsluta prenumerationen så kommer vi aldrig att dela dina uppgifter utan ditt tillstånd.