Google älskar att spåra dig. Den spårar din sökhistorik, din fysiska plats och dina Android-appar. Att använda Google ger mycket information, såvida du inte är noggrann med att skrubba alla spår av dina onlineaktiviteter från din Google-profil varje dag.

Den goda nyheten är att du snart har mer kontroll över vad Google lagrar om dig. Och det borde vara väldigt enkelt att göra.

Kredit: Google
(Bildkredit: Google)

Ett kommande funktion, som meddelades idag (1 maj), tillåter användare att automatiskt radera data efter en viss tidsperiod. Detta borde ge användarna ett lyckligt medium mellan "Google har ingen aning om var jag bor eller vilken typ av innehåll jag vill ha "och" Google har tillgång till överallt jag någonsin varit och allt jag någonsin har sett uppkopplad."

MER: Bästa Android Antivirus-appar

David Monsees, produktchef för sökning på Google, förklarade hur funktionen kommer att fungera:

"Välj en tidsgräns för hur länge du vill att dina aktivitetsdata ska sparas - 3 eller 18 månader - och all data som är äldre än den raderas automatiskt från ditt konto fortlöpande, "säger han skrev. "Dessa kontroller kommer först till Platshistorik och webb- och appaktivitet och kommer att lanseras inom de närmaste veckorna."

Ett animerad grafik visar hur processen kommer att se ut, och det är precis som Monsees beskrev det. Användare väljer hur länge Google ska behålla sina data; allt äldre än det kommer att försvinna i etern bortom Googles serverfarmar.

(Naturligtvis är det inte möjligt för en vanlig användare att avgöra om data verkligen är borta för alltid, eller om Google hänger fast i det i någon form av anonymiserad form. Men det här är fortfarande bättre än att inte ha alternativet.)
För närvarande är funktionen för automatisk radering inte tillgänglig. Men om Googles animerade GIF beskriver processen exakt, så kommer du att kunna aktivera den:
1. Besök Googles hemsida.
2. Klicka på din profilbild i det övre högra hörnet.
3. Klicka på knappen Google-konto.
4. Välj fliken Data och anpassning till vänster på skärmen.
5. Klicka på Webb- och appaktivitet.
6. Välj "Välj att radera automatiskt."
7. Välj "Behåll tills jag tar bort manuellt", "Behåll i 18 månader" eller "Behåll i tre månader."
8. Klicka på Nästa.
9. Bekräfta dina val.
Om detta visar sig vara en felaktig sekvens, eller om Google slutar programmera ett annat sätt att komma åt inställningarna, kommer vi att uppdatera denna bit i enlighet med detta.

Sekretessinriktade användare kanske undrar varför de alls vill låta Google hänga på sina data, men faktum är att din smartphone erfarenhet kommer att se mycket annorlunda ut om du inte låter Google veta något om var du har varit eller vad du letar efter online.

Google vet inte var du bor, var du arbetar, vilken typ av mat du äter, vilken typ av videor du gillar att titta på och så vidare. Det betyder att din telefon inte kommer att kunna komplettera vanliga destinationer automatiskt i Maps eller visa nästa video i en YouTube-serie du tittar på, eller visa information om kommande flygningar och så vidare vidare.

Ingen av dessa funktioner är naturligtvis en absolut nödvändighet, men tänk dig att använda Google Chrome's Incognito-webbläsare var och en gång du går på webben, och du får en aning om hur en telefon som lagrar absolut ingen av dina data skulle se ut.

Hur som helst kommer funktionen att rulla ut till både webben och smartphones inom de närmaste veckorna; utan tvekan kommer Google att ge mer detaljerade instruktioner om hur man använder det då. För närvarande, om du vill hålla din information privat kan du alltid ta bort den själv. Var noga med att avsätta en timme eller två; det är en tidskrävande process.

  • Bästa lösenordshanterare
  • Handbok för mobil säkerhet: Allt du behöver veta
  • Antivirusprogram Köpguide

Få omedelbar tillgång till nyheter, de hetaste recensionerna, bra erbjudanden och hjälpsamma tips.

Tack för att du registrerade dig i Toms guide. Du kommer att få ett verifieringsmeddelande inom kort.

Det var ett problem. Uppdatera sidan och försök igen.

Ingen skräppost, vi lovar. Du kan när som helst avsluta prenumerationen så kommer vi aldrig att dela dina uppgifter utan ditt tillstånd.